MB SLV
  1. október

„Veľa zázrakov si urobil, Pane, Bože môj; a v tvojich zámeroch s nami kto sa ti vyrovná? Aj keby som ich chcel rozhlásiť a vyrozprávať všetky, toľko ich je, že sa nedajú spočítať.” (Ž 40, 6)

Milovaná, čo si opakuješ vo svojej mysli? Nad čím premýšľaš? Pútaš každú myšlienku kvôli poslušnosti voči Bohu? Premýšľaš nad vecami, ktoré sú čisté a krásne? Alebo si opakuješ minulé zranenia, minulé omyly, ktoré si urobila? Stále si v mysli premietaš plány hriešnych, ktoré boli povedané s drzou pýchou? Premýšľaš nad starosťami a vyhrážkami, ktoré boli voči tebe vyrieknuté?

Milovaná, je toľko zázrakov, ktoré už Pán pre teba urobil! Prečo si neopakuješ tieto veci, nerozjímaš nad nimi a nevyhlasuješ ich? Máš miesto, kde si ich môžeš napísať, aby ich nepriateľ nemohol ukradnúť v čase súženia? Zapíš si ich teraz. Nie sú to mnohé zázraky, ktoré už On kvôli tebe uskutočnil? Teraz spíš všetky myšlienky, ktoré má pre teba Pán, prísľuby, ktoré ti dal vo Svojom Slove. Napíš ich a čítaj si ich počas dňa, každý deň.

Milovaná, povedz Bohu, aký je dobrý kvôli všetkému, čo pre teba urobil. A každé požehnanie, každý zázrak, ktorý robí, pridaj k tomuto zoznamu. Čoskoro, och, veľmi skoro ich bude toľko, že ich nebudeš môcť spočítať. On má zaľúbenie v tom, že ťa požehnáva a ľúbi. Sprav Mu priestor vo svojom srdci - On ťa túži požehnať. Začni dnes rátať tvoje požehnania jedno za druhým a ukáž ostatným svojou radosťou, čo už Boh urobil.

  1. október

„Obety a dary si nepraješ, lež uši si mi otvoril. Nežiadaš žertvu ani obetu zmierenia.” (Ž 40, 7)

Milovaná, obeta nie je potrebná. Toto nie je to, čo On očakáva. On nepotrebuje tvoje dary; toto nie je Jeho túžbou. Milovaná, je to srdce skrúšené a ponížené, ktorým Pán nepohrdne a nepohŕda. Je tvoje srdce doširoka rozlomené? Dovoľ Mu, aby ťa otvoril, aby mohol do teba vyliať Jeho liečivý balzam.

Milovaná, neexistuje nič, čo by si mohla urobiť, čo by potešilo Boha. Žiadne skutky - nie, tie sú iba obyčajným vylievaním toho, čo On urobil. Prichádzame a kladieme naše skutky na oltár a sú spálené, nič po nich nezostane. On namiesto toho chce, aby si odovzdala všetky túžby svojho srdca práve tam, na oltár - a tam ich On zoberie a naplní Svojou láskou.

Milovaná, dovoľ Mu, aby otvoril tvoje uši pre Jeho jemný hlas, hlas Toho, ktorý ti chce povedať, aká si pre Neho drahocenná. Nie je to v konaní, ale v bytí. Dnes tráv čas iba sedením v Jeho prítomnosti. Nerob nič. Nechaj všetko svoje úsilie za dverami. Neexistuje nič, čo by On chcel, iba Teba. Môžeš Mu dnes tiež povedať, že On je všetko, čo chceš? Potom sa s Ním dnes podeľ o svoje srdce!

  1. október

„Mám plniť Tvoju vôľu. A to chcem, Bože môj, hlboko v srdci mám Tvoj zákon.“ (Ž 40, 9)

Milovaná, je tvojím potešením konať Božiu vôľu? Alebo je to stále predovšetkým tvoja vlastná vôľa, ktorá je v tvojom srdci? Boh koná pre tých, ktorí sú Mu úplne oddaní. On nekoná tam, kde je modlárstvo, odovzdanosť niekomu alebo niečomu inému okrem Neho. Ak je tvoje manželstvo stále prvoradé, ak tvoje myšlienky na manžela prevyšujú tvoje myšlienky na Pána, potom nie je prvým On; a preto tvojím potešením nebude konať Jeho vôľu, ale svoju.  

Milovaná, ako napravíš túto situáciu? Zapisovaním Jeho Slova, Jeho zákonov, Jeho lásky do svojho srdca. Och, tie zázraky Jeho zákonov! Sú pokrmom pre dušu a myseľ. Ako nám pomáhajú spoznať ukryté hriechy srdca. Ako nás vedú. Ako nás potešujú. Och, krása nájdená v Jeho najúžasnejšom zákone!

Milovaná, keď je raz tento zákon napísaný na pergamen tvojho srdca, potom sa Jeho vôľa stane tvojou vôľou. Potom tvojím potešením bude všetko požehnanie, ktoré On pre teba má. Viac nebudeš hľadať, čo nie je pre teba dobré, ale budeš túžiť po naplnenom živote, ktorý pre teba On určil, v správnom poradí s Ním ako centrom tvojho bytia.

  1. október

„Ohlasujem Tvoju spravodlivosť vo veľkom zhromaždení; svojim perám hovoriť nebránim, Pane, Ty to vieš.” (Ž 40, 10)

Milovaná, hlásala si Pánovu dobrotu a spravodlivosť medzi veriacimi? Alebo sa namiesto toho sťažuješ, strachuješ a obávaš sa podeliť sa s tými, ktorých si žiadala „modliť sa za teba”? Och, milovaná, buď osamote s Pánom. Dovoľ Mu, aby ťa zmenil. Opakuj si svoje chvály tak, že ich rátaš jednu za druhou pred Ním vo svojej modlitebni. Pozri na všetko, čo pre teba urobil, a ľahko vybuchneš radosťou.

Och, ten smutný a zúfalý stav väčšiny veriacich: utláčaní, zmätení, trpiaci nedostatkom. Niet divu, že sa tvoj milovaný rozhodol pre veci sveta, aby ho urobili šťastným. Prečo by si vybral Pána, keď hlásaš záhubu svojím výzorom a svojimi chorými vyhláseniami? Prečo by si vybral to, čo máš ty, keď si z toho urobila akoby odsúdenie do väzenia, vôbec nie to, čo by to malo byť?

Milovaná, je to preto, lebo si si nevybrala ani hriech, ani Pánovu plnosť. Lebo v Jeho plnosti je radosť. Sedíš vlažná uprostred, neprijímaš Pána. Tak ako môžeš preukázať Pánovu úžasnosť, ak Ho nemáš dosť na to, aby premenil teba, tvoj výzor a tvoj život, aby si bola vyhlásením pre tých vo svete, ktorí sú stratení a umierajú a utekajú za hriechom?

Milovaná, dnes utekaj, prijmi, túž, maj hlad a dožaduj sa Jeho a iba Jeho. Zbav sa všetkého, čo ťa neprivádza bližšie k Nemu. Potom uvidíš zmenu a tvoje ústa nebudú môcť zadržať chválu a dobrotu Pána!

  1. október

„Tvoju spravodlivosť si v srdci neskrývam, rozprávam o Tvojej vernosti a o Tvojej spáse. Neskrývam Tvoju milosť a pravdu pred veľkým zhromaždením.” (Ž 40, 11)

Milovaná, sú Pánova spravodlivosť a vernosť ukryté v tvojom srdci? Odmietaš sa o tom podeliť s druhými? Čakáš na niečo väčšie a až potom o tom povieš? Niečo ako návrat tvojho milovaného, obnovený vzťah?

Och, milovaná, videla som toľké ženy, ktoré sú požehnané, ale v malom, a tak odmietajú chválu, ktorá Mu patrí! Požehnanie sa nikdy nerozrastie, lebo sa rozhodli, že svoje požehnanie pochovajú namiesto toho, aby o ňom zakričali zo strechy. Prečo? Lebo to nie je obnovené manželstvo, uzdravenie, výhra v lotérii - je to v ich očiach iba malá vec, ktorú Pán urobil. Och, áno, bolo to to, čo potrebovali, ale nebolo to to, po čom skutočne túžili.

Milovaná, ak by Pán už nikdy neurobil pre teba nič iné; spasil ťa, však? Potom spievaj o vernosti Jeho záchrany pred zástupmi. Premýšľaj nad tým. Čo by si robila, kde by si bez toho bola? Pán ťa pozdvihuje denne, už viac nie si v stave zúfalstva, v akom si bola, keď sa celá táto situácia začínala! Spievaj. Spievaj o Jeho láskavosti!

Milovaná, aká úžasná pravda ti bola odhalená - pravda, ktorá zmenila tvoju beznádej na nádej. Spievala si a hovorila o nej pred tými, ktorí sú teraz v hlbokom zúfalstve? Radosť môže byť tvoja, ak odmietneš skrývať a zapierať vernosť, spásu, láskavosť a pravdu Pána pred druhými. Urob to dnes pri každom, koho stretneš a pozeraj, čo Pán pre teba urobí.

  1. október

„Ale Ty, Pane, neodnímaj mi Svoje milosrdenstvo, Tvoja milosť a Tvoja pravda nech mi vždy pomáhajú.” (Ž 40, 12)

Milovaná, akú istotu máš v Pánovej láskavosti voči tebe? Si presvedčená o tom, že Pán ti neodoprie Svoje zľutovanie? Že ťa Jeho láskavosť a Jeho pravda ochránia počas celého zápasu, ktorý sa akoby vlečie?

Milovaná, bez toho budeš unavená v konaní dobra.  

Musíš uchopiť túto pravdu. On má všetko, čo potrebuješ. Nepotrebuješ nikoho ani nič iné. Nepotrebuješ nič, iba Pána. Jeho Slovo, Jeho pravda a Jeho súcit pokryjú všetko, čo potrebuješ. Hľadaj to najlepšie. Hľadaj najskôr Jeho a On sľubuje, že „všetko ostatné ti bude pridané”.

Milovaná, On hovorí, že Jeho pravda ťa bude neustále chrániť. Neustále znamená, že sa to uskutoční s častým opakovaním, s vernou pravidelnosťou. On sľubuje, že Jeho láskavosť a Jeho pravda ťa bude neustále uchovávať. To znamená, že ťa bude držať uchránenú od všetkého, čo môže spôsobiť, že by sa tvoje súčasné podmienky alebo tvoj súčasný stav zmenili alebo zhoršili. Znamená to, že tvoj život sa nezhorší, a znamená to, že On sa oň postará. Tvoj život bude ochránený od nebezpečenstva alebo od škody.

Milovaná, hľadaj Ho, hľadaj Jeho pravdu a prídeš na to, že máš viac ako potrebuješ, aby si ukončila závod, viac ako potrebuješ, aby si dostala cenu. Tvoj život, tvoje pery, tvoj výzor a požehnanie, ktoré ťa v živote naplnia, spôsobia pritiahnutie druhých k tebe a k Pánovi - aleluja!

  1. október

„Zo všetkých strán sa na mňa kopia nespočetné pohromy, opantalo ma toľko hriechov, že nemám o nich prehľadu. A je ich viac, než mám vlasov na hlave, až mi z toho srdce zamiera.” (Ž 40, 13)

Milovaná, obklopuje ťa zlo tohto sveta, zlo, ktoré sa nedá spočítať? Och, nepriateľ, ako on miluje trápiť svätých, hlavne tých, ktorí bojujú za Pána. Aký divoký je jeho rev, aké katastrofálne sú jeho zámery. Ako sa mu darí vykresliť beznádejný obraz, aby sme sa zľakli, a tak urobili niečo, hocičo, čo zmierni naše zúfalstvo. Toto je jeho zámer, aby mohol ukradnúť náš zázrak. Lebo on je zlodej a jeho prirodzenosťou je kradnúť.

Milovaná, sužujú ťa tvoje neprávosti, tvoje hriechy - dokonca aj myšlienka či správanie, ktoré išli proti Božiemu Slovu? Odmietla si Božiu milosť, lebo si zlyhala a neodhodila si svoje neprávosti ďaleko od seba? Je to závisť alebo žiarlivosť, ktoré ťa tak ľahko sužujú? Pozeráš so závisťou na druhé; na tie, ktoré majú zdanlivo dobré manželstvá s manželmi, ktorí sú im verní, a praješ si, aby si to bola ty? Pozeráš na zdanlivú ľahkosť a veľké šťastie tých, ktorí ťa zranili, a myslíš si, že si to mala byť ty, kto si zaslúži takéto „šťastie”? Oslepilo to tvoje zmýšľanie natoľko, že viac nie si schopná vidieť Pánovu dobrotu v krajine žijúcich?

Milovaná, toto zlo, ktoré ťa obkľúčilo, tieto neprávosti, ktoré ťa premohli - je ich viac ako vlasov na tvojej hlave? Och, milovaná, čím viac sa budeš pozerať na zlo, počítať ho a ak sa rozhodneš pripustiť si ho, tým viac ťa tvoje srdce zradí.

Milovaná, teraz je čas, aby si premenila vieru na konanie. Pamätaj, viera je všetko, čo je neviditeľné. Všetko, čo vidíš, sa môže v okamihu zmeniť; prečo sa teda na to pozerať, akoby to bola trvalá situácia alebo okolnosť? Toto nie sú oči viery; toto sú oči „čelenia skutočnosti”, ktoré zabijú tvoju vieru, nechajú ťa nepoužiteľnou pre Boha a Jeho zámer vytvoriť v tebe svedectvo. Ukáž dnes svoju vernosť, veriac v to, čo je neviditeľné - nevšímaj si skutočnosť tvojej zdanlivo beznádejnej situácie. Boh privedie tvoju spravodlivosť ako poludňajší jas. Plač môže trvať počas noci, ale ráno príde radosť! Aleluja!!

  1. október

„Pane, ráč ma zachrániť, príď mi čím skôr na pomoc.” (Ž 40, 14)

Milovaná, veríš, že je pre Neho potešením zachrániť ťa z tvojej súčasnej situácie? Vyslobodiť ťa od tých, ktorí sa postavili proti tebe? Och, drahá veriaca, je pre Neho potešením, aby sa ukázal silným kvôli tebe. Toto je Jeho radosťou. On ťa miluje - ty si jedným z Jeho detí. Nie je tvojou túžbou matky dať tvojim deťom všetko, čo potrebujú? No tu sa nezastavíš; tiež im chceš dať všetko, čo chcú.

No, milovaná, neodmietneš tiež alebo nespôsobíš, aby tvoje dieťa čakalo na veci, na ktoré ešte nie je pripravené, či na veci, ktoré nie sú pre neho pripravené? Kto by dal svojmu dieťaťu mäso, ktoré ešte nebolo dovarené? Alebo odev, ktorý ešte nebol došitý, alebo stoličku, ktorá bola hotová, no nemala všetky klince, ktoré by ju spravili dostatočne pevnou pre ich váhu? Bez ohľadu na to, ako budú naše deti nariekať a fňukať, budeme naliehať, aby čakali.

Milovaná, neplatí toto isté aj pre teba? Nevidíš, že veci, na ktoré čakáš, nie sú pre teba hotové alebo ty nie si pripravená pre ne? Neodoprela by si auto mladému človeku, kým nebude dobre pripravený, dobre zbehlý v jeho riadení? Toto je spôsob nášho Otca. Ty máš manuál, no neunúvaš sa prečítať si ho. Máš čas na študovanie, no radšej si vyberieš iné veci, ktoré zaberajú tvoj čas. Tu sú tie kľúče, stačí sa iba natiahnuť, zatiaľ čo ty si trucovala a nariekala nad tým, čo by ti tvoj Otec mohol dať, keby si bola na to pripravená.

Milovaná, dnes a počas týždňa tráv čas poznávaním Pánových ciest pre zázrak, po ktorom tak veľmi túžiš. Boh sa „poponáhľa”, keď uvidí tvoju vernosť. Nielenže to skráti tvoj čas čakania, ale tiež tento čas rýchlo ubehne. Možno prídeš na to, že obdobie tvojho čakania, tie momenty strávené v Jeho Slove, sú drahocennejšie ako to, kedy tvoj zázrak konečne príde.

  1. október

„Nech sa hanbia a červenajú všetci dovedna, čo mi číhajú na život a čo mi ho chcú zničiť. Nech sú zavrátení a nech sa hanbia tí, čo mi chcú zle.” (Ž 40, 15)

Milovaná, ako veriace máme sľub, že nebudeme zahanbené. Sľub pre tých, ktorí Ho vytrvalo hľadajú a hľadajú radosť v Ňom. Aj keď sa druhí môžu na nás pozerať a vysmiať nás - tí, ktorí nás povzbudzujú, aby sme sa vzdali hlúpej myšlienky, čo Boh pre nás urobí - dokonca aj vtedy On sľubuje, že nebudeme zahanbené ani ponížené.

Namiesto toho, milovaná, môžeme s čistým svedomím žiadať, aby boli zahanbení naši nepriatelia - tak, ako to urobil Žalmista v tomto verši - neželajúc im zlo, ale s úmyslom, aby sa cez toto poníženie, cez túto hanbu, cez toto zneuctenie otočili a navrátili zo svojich ciest, aby bol On oslávený!

Milovaná, koľko je tých, ktorí sa, ako sa zdá, tešia z tvojho zranenia? Potom sa raduj, lebo Pán túži, aby boli všetci zahanbení. Tí, ktorí sa spoločne snažili zničiť tvoj život, tvoj dom, tvoje manželstvo, tvoju rodinu - nie je to nič chvályhodné. Musíme sa chváliť v Pánovi! Dovoliť, aby On bol zvelebený tým, že dovolil, aby sme trpeli pre spravodlivosť, Jeho spravodlivosť - vtedy sme požehnané! Vtedy Pán odstráni všetky prekážky a vyleje na našu hlavu požehnanie. Vtedy povieme: „Rozhodne, dobrota a milosť ma budú sprevádzať po všetky dni môjho života a budem bývať v dome Pánom navždy!”

  1. október

„Nech zmeravejú hanbou tí, čo mi hovoria: ,Tak mu treba!‘“ (Ž 40, 16)

Milovaná, existujú takí, ktorí sa radujú z vyťahovania tvojej bolestnej situácie ako témy pre zosmiešnenie a vysmiatie? Och, nech sú zahanbení tí, ktorí hľadajú príležitosti poukázať na biedny stav, ktorý oni predpovedali.

Milovaná, nedovoľ, aby sa ťa takéto informácie dotkli. Pamätaj, tvoja nádej je v Pánovi a On sa rád ukáže v poslednej chvíli. On sa raduje, keď ťa vedie a postaví ťa chrbtom k Červenému moru, aby ukázal Seba ako silného. Boh vedel, že keby Gideonova armáda nebola taká malá, akou napokon bola, nebol by tým oslávený, a tak presne kvôli tomu odobral z Gideonovej armády!

Znepokojuje ťa to? Milovaná, potom potrebuješ viac Boha. Musíš pozerať do Jeho Slova a prísť na to, akému mocnému Bohu slúžime. Musíš poznať Jeho postupy a Jeho prirodzenosť, aby si posilnila svoju vieru. Prečítaj si to a poznač si to, potom si to prečítaj znovu, aby si nadobudla vieru, ktorá môže hýbať vrchmi. Prísľub Abraháma a Sáry bol taký veľkolepý, lebo Boh zámerne čakal, aby to vyzeralo, že už je príliš neskoro. Ježiš čakal po tom, ako počul, že Lazár ochorel, aby mohol byť Boh oslávený, keď ho vzkriesil radšej z mŕtvych než z choroby. Čo chce urobiť v tvojom živote a v tvojej situácii, aby Ho to oslávilo? Čokoľvek to je, On proti tebe postaví všetko a bude čakať, pokiaľ sa to nebude zdať beznádejné. A potom sa ukáže, aby všetci vedeli, že to bol jedine Boh, kto to urobil!

  1. október

„No nech jasajú a nech sa v tebe tešia všetci, čo ťa hľadajú. A tí, čo túžia po tvojej pomoci, nech stále hovoria: ,Nech je zvelebený Pán!‘“ (Ž 40, 17)

Milovaná, hľadáš Pána? Neustále sa tešíš a raduješ v Ňom, v tvojom Spasiteľovi? Och, tá radosť, ktorá sa dá cítiť v srdciach tých, ktorí hľadajú Pána. No tí, ktorí vyznávajú, že sú veriaci, tí, ktorí „nehľadajú” Pána, odpadnú od radosti, lebo Ho nehľadajú. Počujú, že Boh robí zázraky alebo divy a sú prekvapení, no nie až tak, že by sa radovali. Alebo horšie, niektorí dokonca spochybňujú platnosť okolností.

Milovaná, nebolo to takto aj s tebou? Nie tak dávno, predtým, ako nastala v tvojom živote táto desivá situácia. Nestojí táto skúška, cez ktorú kráčaš s Ním, za prebudenie tvojho ducha? Och, keby sme zostali v dokonalom nastavení mysle, aká radostná by mohla byť táto cesta, akými spokojnými by sme sa stali -  plné radosti, plné pokoja. No namiesto toho dovolíme, aby sa naša telesnosť stala nepokojnou po tom, ako sme dovolili našej mysli premýšľať nad vecami, ktoré nie sú pekné a nie sú ani dobrou správou. Dovolíme druhým, ktorí nehľadajú Pána, aby hovorili do našich životov.

Milovaná, dnes hľadaj Pána celým srdcom, mysľou a dušou. Premýšľaj nad všetkou dobrotou Pána, nad všetkým, čo pre teba urobil, veľké aj malé, a neustále si tento týždeň hovor: „Nech je zvelebený Pán!”

  1. október

„Ja som síce biedny a úbohý, no Pán sa stará o mňa. Ty si moja pomoc a môj osloboditeľ, Bože môj, nemeškaj.” (Ž 40, 18)

Milovaná, On je okamžitou pomocou v ťažkostiach. Och, ako dobre On pozná tvoje súženie a to, čo potrebuješ. Och, ako zostávaš v popredí Jeho mysle. Áno, On je tvojou pomocou a tvojím záchrancom. Nariekaj k Nemu. On je pripravený, aby ťa utešil a zachránil.

Milovaná, Jeho odďaľovanie má výnimočný význam. On túži byť pre teba všetkým, byť tvojím Utešiteľom, byť tvojím Priateľom. Až keď budeš celkom sama, medzi všetkými, ktorí sú ľahostajní voči tvojej bolesti, vtedy ti Pán môže naozaj ukázať, Kým môže pre teba byť - tvojím Všetkým!

Drahá milovaná, nariekaj dnes k Nemu, v toto ráno! On je tam s tebou, čaká na tvoje volanie. Dovoľ Mu, aby slúžil tvojmu srdcu a tvojej duši. Dovoľ Mu, aby ťa utešil uzdravujúcim balzamom, aký si nikdy nepoznala. Jeho milosrdenstvo je lepšie ako hocičo iné, čo si doteraz zažila, tak nariekaj k Nemu. Nemeškaj.

  1. október

„Blažený človek, čo nekráča podľa rady bezbožných a nechodí cestou hriešnikov, ani nevysedáva v kruhu rúhačov.” (Ž 1, 1)

Milovaná, si naozaj požehnaná? Zdržala si sa hľadania alebo prijatia rady a návrhov od tých, ktorí porušujú Božie Slovo, no majú záujem viesť ťa cez kŕmenie tvojej telesnosti? Pokúšala si sa stáť v ich ceste, zastaviť tvojho milovaného pred konaním zla, dokonca aj vtedy, keď toto zlo je namierené proti tebe? Sedela si, vysmievala si sa druhým, zosmiešňovala ich vo svojej duchovnej hrdosti kvôli ich zlým skutkom?

Milovaná, Božie cesty sú dokonalé. Ak chceš, aby do tvojho života prúdilo požehnanie a aby ťa pokrývala láskavosť, túžobne Ho hľadaj, pokiaľ sa dá nájsť. Maj svoje oči na Ňom. Neprijmi nič, čo je v rozpore s Jeho Slovom o poníženej mysli. Utekaj od tých, ktorí sa pokúšajú živiť tvoju zranenú telesnosť. Prestaň druhým rozprávať o tvojej žalostnej situácii, ale namiesto toho otvor svoje pery k Bohu so žalmami, piesňami a chválami.

Milovaná, človek, ktorý sa skláňa pred zlom, sa pokúsi ešte tvrdšie hľadať zlo, najmä vtedy, keď sa ho pokúša zastaviť niekto, kto si hovorí, že je duchovný. Tiež si pamätaj, že keď sú do tvojej cesty hodené obvinenia, musíš nastaviť druhé líce, keď ťa udrú s tými bolestnými a obviňujúcimi slovami. A nikdy sa neposmievaj hriešnemu, lebo nie sme aj my hriešne, spasené milosťou? Nie sme iba o krok, o tlkot srdca, o slovo vzdialené od previnenia bez Pána, ktorý nás dvíha Svojou pravicou?

Hľadaj Pána. Rob dobro. Jeho Slovo je dokonalé, obnovuje dušu.

  1. október

„Ale v zákone Pánovom má záľubu a o Jeho zákone rozjíma dňom i nocou.” (Ž 1, 2)

Milovaná, kde je tvoje potešenie? Je v rozprávaní o tvojej situácii pred druhými? Je v snívaní o tom, aký bude život potom, keď sa vráti niekto, koho miluješ? Musíš mať zaľúbenie v zákone Pánovom. Je to neznalosť týchto zákonov, zákonov, na ktorých bol stvorený celý svet, ktorá spôsobila, že kráčame touto bolestnou a osamelou cestou. Nevyužiješ tento čas múdro?

Milovaná, rozjímať znamená vyprázdniť myseľ naplnenú myšlienkami a svoju myseľ sústrediť na jednu vec, aby sme rozvíjali svoju myseľ a svojho ducha. Tie, ktoré zvyknú meditovať, dokonca aj tie, ktoré rozjímajú nad vecami inými, ako je Pán, hľadajú rozjímanie kvôli zrelaxovaniu. Och, aké úžasné pre tie, ktorých mysle sú upevnené na Ňom alebo na výnimočnej časti Jeho Slova, že naozaj ukryli toto Slovo hlboko do každej štrbiny ich srdca! Aký pokoj nájdu.

Milovaná, nájdi si čas premýšľať nad tým, čo On povedal. Pokojne, vážne a na nejaký čas - neponáhľaj sa počas tohto procesu. Och, tá náhlivosť tvojho srdca, tvojej duše a mysle - je to to, čo spôsobuje úzkosť a spôsobuje, že si zúfalá; a z toho vyplýva konanie zla a pokles tvojej nádeje.

Dnes premýšľaj, zahĺb sa a rozjímaj o Pánovi. Zober si určitú časť Jeho Slova a premýšľaj nad ním. Rob to denne a dovoľ, aby sa On a Jeho Slovo ukrylo hlboko do tvojej duše.

  1. október

„Je ako strom zasadený pri vode, čo prináša ovocie v pravý čas, a jeho lístie nikdy nevädne; darí sa mu všetko, čo podniká.” (Ž 1, 3)

Milovaná, och, byť tak pôvabným stromom, zasadeným pevne pri potoku Jeho živej vody!! Och, napiť sa cez každý koreň nášho bytia!

Milovaná, kde si zasadená? Si smädná, no nehľadáš vykorenenie z tvojej púšte, v ktorej teraz prebývaš? On, Ježiš, je studňou života! On povedal, príď, napi sa. No my si namiesto toho vyberáme uhasiť náš smäd kolou a sódou sveta. Náš Pán povedal, že keď sa napijeme z Neho a z Jeho Slova, už nikdy nebudeme mať smäd. Och, napi sa z Neho! On je čistý. On očistí tvoju dušu, tvoju myseľ a zmyje tvoju minulosť! Nápoje sveta ani neosviežia, ani neočistia, ale zanechajú otrasnú pachuť a stále si smädná.

A, milovaná, och, čo ponúkneš človeku, ktorý je na púšti, ktorý je dehydratovaný a čoskoro zomrie vo svojich hriechoch a priestupkoch? Budeš mu môcť ponúknuť skutočnú živú vodu? Nebudeš, pokiaľ nie si usídlená pri Jeho prameňoch. Choď tam a vypi svoju dávku, až pokiaľ nebudeš pretekať vodou života.

Aký prísľub nám dáva toto pitie z prameňov živej vody: Že budeme prinášať ovocie vo vhodnom čase (ktorý čoskoro príde), že neuvidíme naše listy zožltnuté, ale zostanú zelené. A najdrahocennejšie zo všetkých prisľúbení: Bude sa nám tiež dariť vo všetkom, na čo položíme ruku!! Aký požehnaný a úžasný prísľub máme, ak sa iba zasadíme do blízkosti brehu Jeho prameňov a napijeme sa doplna denne, každý deň.

Milovaná, pi.

  1. október

„No nie tak bezbožní, veru nie; tí sú ako plevy, čo vietor ženie pred sebou.” (Ž 1, 4)

Milovaná, pozorne sa pozri na opustený stav tých, ktorí hľadajú a vykonávajú hanebnosť: sú ako plevy. To znamená, že sú suchí (nerozjímali sme včera nad suchým a smädným stavom?), sú suchým obalom obilia, ktorý sa oddeľuje mlátením. Och, akí opustení, ako nemajú zdroje potrebné na jestvovanie. Čo máš, čo im môžeš ponúknuť?

Skoro, och, tak skoro budú odfúknutí, keď ich vietor unesie preč, ďalej do hĺbky zúfalstva a hriechu. Bolí ťa nad nimi srdce alebo stále žiješ s pohŕdavými myšlienkami, s chýbajúcim súcitom a úctou, lebo sú hriešnici a rozhodli sa pre túto cestu? Och, milovaná, kde by sme boli, keby sme nemali Boha, ktorý nás miloval dosť nato, že nám poslal Spasiteľa, pokiaľ sme boli hriešnikmi?

Milovaná, sú v tvojej mysli stále tieto myšlienky opovrhnutia? Pocity alebo úvahy o tých, ktorí ti ukrivdili (a o tých, ktorí sú s tým spojení), ako o bezcenných, podradných alebo o tých, ktorí si nezaslúžia náš súcit. Potom by som ti povedala, drahá milovaná, že nemáš v sebe dosť ukrižovaného Krista. Volaj k Nemu kvôli srdcu z mäsa a volaj, aby si bola viac ako On.

Urob to dnes. Nepremárni ďalší deň alebo hodinu, alebo chvíľu, kým padneš na kolená a budeš hľadať viacej Jeho.

  1. október

„Preto bezbožní neobstoja na súde, ani hriešnici v zhromaždení spravodlivých.” (Ž 1, 5)

Milovaná, nie sú to hriešnici, ktorí budú stáť na súde; budeš to ty a ja. Všetko, čo sme urobili, dobré a zlé, bude súdené, či to bude cenné, alebo bez ceny. Keď príde oheň a bude požierať tie veci, ktoré si položila k Ježišovým nohám, zostane tam nejaké zlato? Na čo upriamuješ denne svoj zrak a cieľ? Na veci, ktoré sú večné, alebo veci, ktoré sú dočasné.

Ani hriešnici nebudú môcť vstúpiť na zhromaždenie spravodlivých. Milovaná, kde bude stáť ten, koho miluješ? Bude stáť vonku, mimo bránu, lebo má nedostatok toho, čo je potrebné na to, aby mohol „vojsť dnu”? A ak je toto tak, čo pre to ty robíš? Nariekaš k tvojmu Spasiteľovi?

Milovaná, stojí tvoj milovaný ďaleko od brán alebo dokonca od nich uteká, lebo stále uteká od teba? Naozaj si prenechala a umiestnila si stav jeho duše nad svoju túžbu mať ho späť? Je tvoja tvár žiarivým príkladom Božej milosti a lásky, tón tvojho hlasu pokojným, a tak je prirodzene ťahaný k tebe a v dôsledku toho k samotnému Pánovi?

Dnes hovor k Pánovi o potrebe tvojho milovaného a ak si stála v jeho ceste, aby Ho našiel, oľutuj.

  1. október

„Velebte so mnou Pána.” (Ž 34, 4)

Milovaná, poďme spolu velebiť Pána s veľkou radosťou! On je dobrý a zaslúži si našu chválu. Si zúfalá? Bojuješ s depresiou? Je to jednoducho preto, lebo sa sústreďuješ na svoje problémy; míňaš svoju energiu na to, čo vidíš, nie na to, čo má prísť. Aby prišiel zázrak, ktorý očakávaš, bude si to vyžadovať chválu a radosť, neustále oslavovanie Jeho dobroty. Strachovanie a trápenie budú zázrak odďaľovať; odoženú ho ďaleko odo dverí tvojho domu.

Milovaná, toto je život skutočnej veriacej, ktorá je iná ako ostatné, a prinesie chválu Bohu. Telesná kresťanka, ktorá žije ako svet, nikdy nezakúsi ozajstné zázraky a úžasy, lebo na to treba vieru - veriť neviditeľnému, veriť tomu, čo dostali ako prísľub z Božieho Slova. Raduj sa so mnou; vyvýšime Jeho meno naveky!

  1. október

„Skúste a presvedčte sa, aký dobrý je Pán.” (Ž 34, 9)

Milovaná, náš Boh je dobrý Boh. Musíš poznať a prijať túto predstavu. A nielenže je dobrý; On je dobrý neustále. Keď prídu do našej cesty ťažkosti, nemôžeme dovoliť, aby nás táto pravda opustila: Boh je dobrý. Jóbov život je najúžasnejším príkladom muža, ktorý neprestával velebiť Boha bez ohľadu na to, čo mu prišlo do cesty. A výsledkom bolo Božie ocenenie dvojnásobkom všetkého, čo mu bolo vzaté, a dlhý život, aby sa z toho mohol tešiť.

Milovaná, toľké spochybňujú Božiu dobrotu, a tak sa ukracujú o možnosť požehnania, ktoré by mohlo prísť. Myslíš si, že tie, ktoré sa strachujú alebo sa obrátia Bohu chrbtom, keď sa veci nevyvíjajú tak, akoby sa mali, budú požehnané tak ako náš priateľ Jób? Určite nie. Treba žehnať Bohu uprostred všetkého, čo prichádza, aby nás zničilo. To spôsobí, že ťa Pán zaleje požehnaním, ktoré očakávaš a v ktoré dúfaš.

  1. október

„Do úst mi vložil pieseň novú.” (Ž 40, 4)

Milovaná, akú pieseň si spievaš, keď sa ráno zobudíš? Je to pieseň chvál nášmu Bohu? Sústreďuje sa tvoja myseľ na sľub, že Jeho milosrdenstvo je každé ráno nové? Iba toto by malo priniesť úsmev na tvoju tvár a chválu na tvoje pery. Aké drahocenné sú prisľúbenia nášho Boha. Je toto uvažovaním tvojho srdca?

Zaspievaj nášmu Bohu novú pieseň chvály. Dovoľ, aby bola Jeho oslava neustále na tvojich perách počas celého dňa. Dovoľ, aby dobrota nášho Pána rozšírila tvoje srdce a aby si zaplesala piesňou. Vtedy bude tvoj výzor povznesený a druhí budú k tebe pritiahnutí. Nie iba tvoj rozmarný milovaný, ale všetci prídu, aby videli svetlo, ktoré žiari uprostred teba. Zaspievaj Bohu novú pieseň, pieseň chvály nášmu Bohu!

  1. október

„Nech je velebené meno Pánovo... “ (Ž 113, 2)

Milovaná, zvelebuj meno Pánovo! Poďme vyvýšiť Jeho sväté meno, lebo On je dobrý a zaslúži si byť chválený. On ma vytiahol z toľkých vôd, vôd, ktoré boli pre mňa príliš silné. On ma postavil na Skalu a upevnil moje kroky. Pozdvihol ma nad mojich nepriateľov, nad tých, ktorí boli pre mňa príliš mocní.

Milovaná, si v hlbokých vodách? Spôsobila tvoja situácia, že sa tvoja duša obáva? Volaj k Pánovi a On ťa zachráni! On je tu. Nie si sama. Spravodliví majú mnoho súženia, ale Pán ich vyslobodí zo všetkých! Bola by som si zúfala, keby som nebola verila, že uvidím dobrodenia Pánove v krajine žijúcich. Preto čakaj. Buď silná. Nech tvoje srdce nadobudne odvahu. Áno, milovaná, čakaj na Pána. Lebo On je dobrý a zaslúži si byť oslávený! Aleluja!!

  1. október

„Lenže ja dúfam v Tvoje milosrdenstvo, moje srdce sa teší z Tvojej pomoci.” (Ž 13, 6)

Milovaná, dôveruješ v Pánovo milosrdenstvo voči tebe? On je dobrý a Jeho milosrdenstvo trvá a zostáva naveky! On a Jeho milosrdenstvo sú tým, čo spôsobí, že sa nikdy nezatrasieš. Bez ohľadu na to, či sa zdá, akoby sa vrchy hádzali do mora, tvoje srdce bude neochvejné a bezpečné v Ňom.

Milovaná, poznáš Pánovo milosrdenstvo? Naučila si sa vyhrievať sa v Jeho láske voči tebe? Dnes, toto ráno, seď v Jeho prítomnosti. Seď a premýšľaj nad Ním. Dovoľ, aby ťa obklopil Jeho Duch lásky. Dovoľ, aby Jeho láska prenikla do tvojho srdca. Potom sa bude tvoje srdce radovať v Ňom a v Jeho spáse. Nech je zvelebené meno Pánovo, lebo neodvrátil Svoje srdce a Svoje uši od nášho plaču.

  1. október

„Dobrota a milosť budú ma sprevádzať po všetky dni môjho života. A budem bývať v dome Pánovom mnoho a mnoho dní.” (Ž 23, 6)

Milovaná, dobrota a Jeho nekonečné milosrdenstvo ťa budú sprevádzať cez všetky vzostupy a pády tvojho života. Veríš tomu? Je tvoje srdce upriamené, neochvejné a pevné v tomto drahocennom a silnom prisľúbení? Ak nie, potom sa tohto musíš chytiť - že je to Jeho milosrdenstvo, ktoré vyženie všetok strach, lebo dokonalá láska, Jeho láska, je dosť silná na to, aby vyhnala všetok strach, ktorý ťa sužuje.

Milovaná, Pán ťa miluje nadovšetko. Si Jeho očiam drahocenná. Si zrenicou Jeho oka - ako Otec, ktorý sa s radosťou pozerá na Svojho milovaného syna či dcéru. On ťa miluje večnou láskou. To znamená, že sa nemôže skončiť. Toto je Jeho sľub pre teba. Zober Jeho sľub; vezmi Ho za Slovo, lebo Boh nemôže klamať. On ťa miluje a ochraňuje ťa. Povedz Mu dnes, v toto ráno, ako veľmi Ho miluješ, a potom Ho požiadaj, aby ti povedal, čo cíti On k tebe. Nikdy nebudeš rovnaká.

  1. október

„Všetky cesty Pánove sú milosrdenstvo a vernosť pre tých, čo zachovávajú Jeho zmluvu a Jeho príkazy.” (Ž 25, 10)

Milovaná, všetky cesty, po ktorých ťa Pán bude viesť, budú naplnené Jeho milosrdenstvom a Jeho pravdou. S týmto poznaním Jeho pravdy sa nebudeš báť budúcnosti ani žiadneho útoku hriešnika, keď príde. No musíš byť verná, aby si dodržala Jeho zmluvu a nasledovala príkazy, ktoré On poslal, aby ťa viedli.

Milovaná, sú to poznanie a porozumenie Pánovej nekonečnej a mocnej lásky voči nám, ktoré nás robia schopnými ísť touto cestou. Tie, ktoré to vedia, sa z toho tešia, uvažujú o tom vo svojich srdciach, rozjímajú nad tým dňom i nocou - toto sú tie, ktoré nasledujú Pána po úzkej ceste smerom k obnove. Nemusia sa ničoho strachovať, iba samotného strachu. Lebo strach nám hovorí, že sme prestali chápať a odovzdávať sa do Pánovho milosrdenstva.

Hľadaj Pána, pokiaľ sa dá nájsť. Neponáhľaj sa dnešné ráno ani nechoď spať dnes večer bez toho, aby si dovolila Pánovi vliať Jeho lásku do tvojho srdca.

  1. október

„Pred očami mám Tvoju dobrotu a konám podľa Tvojej pravdy.” (Ž 26, 3)

Milovaná, čo máš pred očami? Pozeráš sa na svoju situáciu a beznádej tvojej budúcnosti? Och, ako to zrazí tvoju dušu až na úplné dno. Nepriateľ chce, aby si tam zostala, aby si ostala v zajatí kvôli strachu.

Milovaná, pozri sa do očí tvojho Spasiteľa; pozeraj, ako široko otvára Svoju náruč, dosť široko nato, aby si pribila všetky svoje previnenia na kríž. Nie sú toto oči Niekoho, kto dôkladne pozná náš zármutok kvôli našim hriechom? Polož ich k nohám Toho, kto zomrel a prelial Svoju krv, aby zakryl naše hriechy. Lebo láska zakrýva množstvo našich hriechov, a tak si ich On viac nepamätá - sú odhodené preč, tak ďaleko, ako je východ vzdialený od západu.

Teraz polož Jeho milosrdenstvo pred svoje oči a kráčaj v pravde, že nielenže je ti odpustené, ale tiež si milovaná večnou láskou! Chvála Pánovi!!

  1. október

„Plesám a teším sa, že si milosrdný, lebo si zhliadol na moju poníženosť. Spoznal si tieseň mojej duše.” (Ž 31, 8)

Milovaná, budeš plesať a tešiť sa v Pánovej dobrote a v dokonalom milosrdenstve voči tebe? Spomínaš si na každý jeden raz, keď Pán videl tvoje súženia a zachránil tvoju dušu z jamy zúfalstva a beznádeje? Potom sa raduj! Premýšľaj o veciach, ktoré urobil. Napíš si ich a znovu a znovu si ich opakuj. Toto spôsobí, že nepriateľ strachu a skleslosti utečie. Raduj sa!!

Milovaná, Pán vidí tvoje súženia; On pozná starosti tvojej duše. Vykúpenie a únik však nenájdeš, keď sa skončí tvoje utrpenie a trápenie, ale vtedy, keď sa budeš radovať v Pánovi uprostred svojho utrpenia. Sú to poznanie a rozjímanie nad Pánovým milosrdenstvom voči nám, ktoré spôsobia, že sa budeme radovať uprostred plameňov. Aleluja!

  1. október

„Bezbožného stíhajú mnohé strasti; no dúfajúcich v Pána obklopí milosrdenstvo.” (Ž 32, 10)

Milovaná, si naplnená smútkom? Potom si stratila dôveru v Pána. Nemôžeš dôverovať svojim okolnostiam, ktoré sa zdajú beznádejné, lebo tvoja dôvera je v Ňom. Tvoj žiaľ je obrovská stena, cez ktorú nemôže preniknúť Pánovo milosrdenstvo. Obráť sa na Neho; prijmi milosrdenstvo od Pána. Je to tvoj žiaľ, ktorý spôsobuje, že Ho spochybňuješ. Obráť svoj zrak od svojej situácie. Obráť svoje oči od tých, ktorí ti hovoria, že je to beznádejné. Namiesto toho sa pozri na Neho, ktorý ťa miloval milosrdenstvom, ktoré ti umožnilo byť spasenou a vojsť do rodiny Pána.

Milovaná, táto moc Jeho milosrdenstva ťa zachráni z každého žiaľu, lebo naša dôvera je v Ňom, nie v nás. Dnes, toto ráno, dovoľ Jeho milosrdenstvu, aby ťa obkolesilo. Dovoľ Jeho láske, aby ťa obklopila ako štít. Zostaň za týmto štítom viery a nikdy nezablúď. Rozjímaj nad Jeho prisľúbeniami a svedectvami druhých, ktoré bez pochyby dokazujú, že On môže obnoviť a obnoví teba a tvoju rodinu v každej oblasti. Nech je zvelebené meno Pánovo!!

  1. október

„Tvoje milosrdenstvo, Pane, nech je nad nami, ako dúfame v Teba.” (Ž 33, 22)

Milovaná, je tvoja nádej v Ňom? Jeho Slovo nám stále hovorí, že všetko, čo sa deje, či dobré, alebo zlé, bude „podľa” našej viery, ako sme dúfali v Pána.

Milovaná, ak to, ako rozmýšľaš a veríš práve teraz, nie je tak, ako by si chcela, aby veci dopadli, ak nedúfaš v Jeho milosrdenstvo voči tebe, ak neveríš, že dobrota a láskavosť ťa budú sprevádzať po všetky dni tvojho života, potom musíš nájsť Jeho drahocenné a neoceniteľné prísľuby pre teba a rozjímať nad nimi. Tráv viac a viac času v Jeho Slove. Odlož všetko ostatné čítanie. Vypni televízor, ktorý by ťa okradol o pokoj, ktorý prevyšuje každú chápavosť. Skonzumuj a stráv obrovské porcie Jeho Slova, ktoré sa zakorenia hlboko do tvojej duše. Dovoľ, aby nad tebou prebývalo Pánovo milosrdenstvo. Amen.

  1. október

„Pane, Tvoje milosrdenstvo siaha po nebesia a Tvoja vernosť až k oblakom.” (Ž 36, 6)

Milovaná, kde sa môžeš ukryť pred Pánovým milosrdenstvom? Tvoja duša môže byť odhodená na dno mora, no Jeho milosrdenstvo je aj tam. Ako ďaleko je nebo od zeme? Nikto nevie uhádnuť túto vzdialenosť, no Jeho milosrdenstvo preniká nad nebesia a Jeho vernosť voči nám sa dotýka neba.

Milovaná, keby sme upriamili naše mysle a srdcia na nekonečnú silu a autoritu, ktorú má Pánova láska nad všetkými našimi súženiami, odmietli by sme sa strachovať. Je to starosť a strach, ktoré uhasia oheň Ducha Svätého a nepriateľ to vie. No s pravdou v ruke, s mečom Ducha, ktorým je Božie Slovo, sa môžeme postaviť proti tomuto nepriateľovi a zničiť strach raz a navždy. Je to dokonalá láska Pána, ktorá vyháňa všetok strach.

Poznaj a porozumej, ako veľmi ťa Boh miluje, tak veľmi, že dal Svojho jediného Syna, ktorého miloval, aby zomrel za teba, a tak môžeš žiť v Ňom a v Jeho láske pre teba.

  1. október

„Bože, aké vzácne je Tvoje milosrdenstvo! Ľudia sa utiekajú do tône Tvojich krídel.” (Ž 36, 8)

Milovaná, poznáš vzácnosť Pánovho milosrdenstva voči tebe? Nájdeš si každé ráno čas, aby si Ho hľadala, hľadala Jeho tvár a Jeho lásku, ktorou môžeš byť preplnená? Je to skoro ráno, kedy Ho máme hľadať, lebo On vie, že budeme potrebovať Jeho lásku v našich srdciach, aby naše tváre žiarili Pánovou láskou. Je to v našom výzore, kde druhí môžu vidieť, že máme to, čo potrebujú - Jeho!

Milovaná, vyhraď si tento vzácny čas, aby si sa vyhrievala v Pánovi a aby si úplne poznala tôňu Jeho krídel. Lebo v deň súženia ťa On ukryje. No tie, čo obmedzujú svoj čas alebo dovolia, aby dni len tak plynuli bez tohto času milosrdenstva, prídu na to, že sú otrasené, keď príde útok nepriateľa. V panike utekajú zlým smerom. No tie, čo hľadajú Pána neustále, utekajú k útočisku do tône krídel Všemohúceho. Hľadaj Ho, pokiaľ sa dá nájsť.

  1. október

„Svoju milosť daj tým, čo Ťa poznajú, a spravodlivosť tým, čo majú srdce úprimné.” (Ž 36, 11)

Milovaná, poznáš Pána? Si úplne oboznámená s Jeho milosrdenstvom voči tebe? Lebo keď raz uchopíš tento úžasný princíp; neexistuje nič, ani jedna vec, ktorá môže spôsobiť bolesť alebo smútok. Je to v poznaní, že si v bezpečí od každého zámeru zlého. Pán je pre mňa viac ako postačujúci; je viac ako postačujúci aj pre teba?

Milovaná, zober všetko, čo má pre teba Pán; tráv čas, kvalitný čas a obrovské množstvo času každý deň s Ním. Stráž ho so všetkým, čo je v tebe, lebo v Ňom je spása tvojej duše, tvojho ducha, tvojej radosti, tvojej obnovy. Je to v Jeho spravodlivosti, kde nadobudneš úprimnosť srdca, ktorá zaistí tvoju budúcnosť. Nič, čo dnes urobíš, nebude znamenať viac ako čas, strávený s Ním práve teraz. Preži dnešné ráno, zajtrajšie ráno a každé ráno v tomto týždni poznávaním a vnímaním Pánovho milosrdenstva voči tebe.