This week I’d like to continue to enhance your ability to follow His lead and hear His voice. Let me begin by establishing these principles and promises as truths.

Tento týždeň by som rada pokračovala v zlepšovaní tvojej schopnosti nasledovať Jeho vedenie a počuť Jeho hlas. Dovoľ mi začať stanovením týchto princípov a prísľubov ako pravdy.

Psalm 23: 1-3—

“The Lord is my Shepherd, I shall not want. He makes me lie down in green pastures; HE LEADS ME beside quiet waters. He restores my soul.”

Žalm 23:1-3-

Pán je môj pastier, nič mi nechýba: pasie ma na zelených pašienkach. VODÍ MA k tichým vodám, dušu mi osviežuje.

Isaiah 30:21—

"Your ears will hear a word behind you, 'This is the way, walk in it,” whenever you turn to the right or to the left.'"

Izaiáš 30:21-

„a ušami počuješ spoza seba slová: „Toto je cesta, kráčajte po nej!“ - ak sa odchýlite napravo, či naľavo.“

Proverbs 3:5–6—

“Trust in the Lord with all your heart and do not lean on your own understanding. In all your ways acknowledge Him, and He will make your paths straight.”

Príslovia 3:5-6-

„Dôveruj celým svojím srdcom Pánovi a nespoliehaj sa na svoj um! Na všetkých svojich cestách mysli na Neho a On ti bude rovnať chodníky.“

Isaiah 43:1

“Do not fear, for I have redeemed you; I have called you by name; you are Mine!”

Izaiáš 43:1 ECAV-

„Neboj sa, lebo som ťa vykúpil, povolal som ťa tvojím menom; Môj si ty!“

Isaiah 45:11—

"Thus says the LORD, the Holy One of Israel, and his Maker: 'Ask Me about the things to come...'"

Izaiáš 45:11 ROH-

„Takto hovorí HOSPODIN, Svätý Izraelov, a Jeho Tvorca: Pýtajte sa Ma na to, čo prijde...!“

Isaiah 42:9-10—

“Behold, the former things have come to pass, Now I declare new things; Before they spring forth I will proclaim them to you. Sing to the Lord a new song, Sing His praise from the end of the earth!"

Izaiáš 42:9-10-

„Predošlé veci, hľa, prišli a ja oznamujem nové, dám vám ich počuť skôr než vyklíčia.“ Spievajte Pánovi pieseň novú, Jeho chválospev od končín zeme, vy, čo vystupujete na more a čo ho napĺňa, ostrovy a tí, čo na nich bývajú.“

Isaiah 48:6—

“I proclaim to you new things from this time, even hidden things which you have not known."

Izaiáš 48:6-

„Odteraz ti zvestujem veci nové a veci skryté, o ktorých nevieš. “

Recently I’d been reminded about this principle brought on by reading a comment in a form when asked “what did He say...” her reply was “I do not hear Him, I just did what I was supposed to do.” It broke my heart because this means that every still small voice that’s been whispering in her ear has fallen on deaf ears.  

Nedávno sa mi tento princíp pripomenul, keď som si prečítala komentár vo forme, ako sa niekto opýtal: „Čo povedal On...“ jej odpoveď bola: „Nepočujem Ho, len som urobila, čo som mala urobiť.“ Zlomilo mi to srdce, pretože to znamená, že každý tichý jemný hlas, ktorý jej bol šepkaný do jej ucha, padol na nepočujúce uši.

1 Kings 19:12-13

“And after the earthquake a fire; but the LORD was not in the fire: and after the fire a still small voice.” 

1 Kniha Kráľov 19:12 ROH-

„A po zemetrasení oheň; ale ani v ohni nebol HOSPODIN. A po ohni bolo počuť tichý hlas jemný.

I knew that so many more brides fall into this state not realizing that He’s always speaking to us, the question is, are we listening?

Vedela som, že oveľa viac neviest upadne do tohto stavu a neuvedomujú si, že On k nám hovorí vždy, otázkou je, či počúvame?

God created us for the sake of fellowship. Before the fall of man, God walked and communicated with us. We weren’t just another animal, we were made in His image with a spirit and soul for communion with Him. 

Boh nás stvoril pre spoločenstvo. Pred pádom človeka Boh chodil a komunikoval s nami. Neboli sme len ďalšie zviera, boli sme stvorení na Jeho obraz s duchom a dušou pre spoločenstvo s Ním. 

Genesis 3 verse 8, “They heard the sound of the Lord God walking in the garden in the cool of the day, and the man and his wife hid themselves from the presence of the Lord God among the trees of the garden.”

Genezis 3 verš 8 „A potom, keď počuli hlas Pána, Boha, ktorý sa za denného vánku prechádzal po záhrade, skryl sa Adam i jeho žena pred Pánom, Bohom, medzi stromami záhrady.“

Thankfully our Savior changed all that!

Našťastie to všetko zmenil náš Spasiteľ!

1 Corinthians 1:9

“God is faithful, through whom you were called into fellowship with His Son, Jesus Christ our Lord.”

1 Korinťanom 1:9

„Verný je Boh, ktorý vás povolal do spoločenstva Svojho Syna Ježiša Krista, nášho Pána.“

1 John 1:3

“what we have seen and heard we proclaim to you also, so that you too may have fellowship with us; and indeed our fellowship is with the Father, and with His Son Jesus Christ.”

1 Ján 1:3-

„Čo sme videli a počuli, zvestujeme aj vám, aby ste aj vy mali spoločenstvo s nami. Veď my máme spoločenstvo s Otcom a s Jeho Synom Ježišom Kristom.“

1 John 1:6

“If we say that we have fellowship with Him and yet walk in the darkness, we lie and do not practice the truth...”

1 Ján 1:6-

„Ak hovoríme, že máme s Ním spoločenstvo, ale chodíme vo tme, luháme a nekonáme pravdu.“

Now that we’ve established that He does speak to us, it’s important to listen for this sweet voice and then acknowledge you’ve heard Him!

Teraz, keď sme zistili, že On k nám hovorí, je dôležité počúvať tento sladký hlas a potom uznať,  že si Ho počula!

I’m always speaking to my HH, most of the time in my heart but even out loud occasionally. It’s like any other bride and bridegroom who lives in a constant state of “honeymooning.” And though some couples have learned to ignore one another, men especially who tune their wives out, which most of us know and understand  is due to women no longer having a “gentle and quiet spirit” that is not only precious to God but also precious to men and entire families!). As His bride I always enjoy the companionship of my Bridegroom. He is a Gentleman and now that I  have a gentle and quiet spirit, when He speaks, I listen and when I speak, He listens.

Vždy hovorím s mojím NM, väčšinu času v mojom srdci, ale občas aj nahlas. Je to ako každá iná nevesta a ženích, ktorí žijú v neustálom stave „medových týždňov“. A hoci sa niektoré páry naučili časom jeden druhého ignorovať, najmä muži, ktorí si svoje manželky odladia, čo väčšina z nás pozná a chápe, že je spôsobené tým, že ženy už nemajú „jemného a tichého ducha“, ktorý je nielen vzácny pre Boha, ale aj vzácny pre mužov a celé rodiny!). Ako Jeho nevesta sa vždy teším zo spoločnosti môjho Ženícha. Je to gentleman a teraz, keď mám jemného a tichého ducha, počúvam, keď hovorí On a keď hovorím ja, počúva On.

To be honest, as I was asking Him how this communication begins to bloom and blossom, He reminded me that it happens once we embrace having a “gentle and quiet spirit.” That’s when we really begin hearing from Him, when this ability is birthed. Once the contentiousness is gone, along with the excessive talking. At this point, it’s quite easy to hear Him!

Aby som bola úprimná, keď som sa Ho pýtala, ako táto komunikácia začne kvitnúť a prekvitať, pripomenul mi, že sa to stane, keď prijmemejemného a tichého ducha“. Vtedy Ho naozaj začneme počuť, vtedy sa zrodí táto schopnosť. Ako náhle pominie svárlivosť spolu s nadmerným rozprávaním. V tomto bode je celkom ľahké Ho počuť!

So, once you’re listening, once you clearly hear Him, it’s important to “acknowledge” Him—which is where we will begin next week. This week, begin to really listen and also to talk to Him all day and even should you wake in the night. Then next week I’ll explain more of what it means to “acknowledge” Him and how important this is to your relationship and to living an abundant life!

Takže, keď počúvaš, keď Ho jasne počuješ, je dôležité „uznať“ Ho–čím začneme budúci týždeň. Tento týždeň začni naozaj počúvať a tiež sa s Ním rozprávať celý deň a dokonca aj vtedy, keď sa zobudíš v noci. Potom budúci týždeň vysvetlím viac o tom, čo to znamená „uznať“ Ho a aké dôležité je to pre váš vzťah a pre žitie hojného života!

If it doesn’t seem to be “working” for you, ask Him to make it happen! There isn’t anything your HH loves to do more than to take over anything and everything that’s difficult for His bride to do herself!

Ak sa ti zdá, že tebe to „nefunguje“, požiadaj Ho, aby to zariadil! Nie je nič, čo by tvoj NM urobil radšej ako prevziať čokoľvek a všetko, čo je pre Jeho nevestu ťažké, aby urobila sama!